Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada migdałowa z bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt.
cukier puder 3/4 szkl.
mąka tortowa 3/4 szkl.
mąka kukurydziana 1/4 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
sól mała szczypta
proszek do pieczenia płaska łyżeczka
masa
śmietana 30% 1/2 litra
fix do śmietany 2 op.
aromat migdałowy do smaku
cukier puder do smaku
migdały mielone 5-7 łyżek
mleko 1/2 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada migdałowa z bitą śmietaną

Biszkopt:
~~~~~~~

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać żółtka i delikatnie domieszać mikserem na najniższych obrotach.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia - dodać do masy jajecznej i wymieszać ostrożnie drewnianą łyżką, aby nie zniszczyć struktury białka.
Masę wylać na szeroką blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i rozprowadzić róną warstwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165*C na 20-25 minut.
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika biszkopt zwinąć razem z papierem w rulon i owinąć wilgotną ściereczką.
Pozostawić do zupełnego ostygnięcia, a jeszcze lepiej do następnego dnia.

Masa:
~~~~~

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Mleko zagotować i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę - odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę schłodzić, ubić na sztywno z dodatkiem cukru, aromatu migdałowego (ja dodaję aromat w proszku) oraz fixu.
Dodać przestudzone mleko z żelatyną i zmielone migdały - dokąłdnie wymieszać.

Roladę odwinąć ze ściereczki, ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, posmarować przygotowaną śmietaną i delikatnie zwinąć.
Owinąć zdjętym z rolady papierem i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Gotową roladę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.09.2012 06:48
fantastyczna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak