Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z ciecierzycy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
olej 1 łyżka
kumin 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
brokuł 1 sztuka
szpinak 100 g
ziarna sezamu 1 łyżka
ciecierzyca 1 gotowana
imbir starty 2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
śmietana 6 kokosowa
soczewica czerwona 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z ciecierzycy

1. Pomidory, grubo pokrojoną cebulę, czosnek i imbir miksujemy w blenderze.
2. W rondlu rozgrzewamy olej i przez kilka chwil prażymy zmielone przyprawy. Następnie wlewamy zmiksowane pomidory i doprowadzamy do wrzenia.
3. Dodajemy soczewicę i śmietankę kokosową. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż soczewica zrobi się miękka. Zajmie to od 20 – 30 minut. Na tym etapie potrawę trzeba dość często mieszać żeby się nie przypaliło.
4. Następnie dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i szpinak, gotujemy dalsze 5 – 6 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną ciecierzycę, uprażony na suchej patelni sezam i całość dobrze mieszamy. Curry możemy podać z brązowym ryżem lub kaszą bulgur.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 07.01.2014 10:24
ciecierzycy jeszcze nie jadłam
pestka 10.11.2012 17:13
wyglada pysznie
Renia1 09.11.2012 15:19
po składnikach widze, ze to danie musi być niezwykle aromatyczne i bogate smakowo, świetne!
berys18 20.10.2012 08:27
wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak