Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane Ditalini Rigati z groszkiem i boczkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makron Ditalini Rigati 230 g
oliwa 2 łyżki
wędzony boczek 125 g
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 380 ml
gruboziarnista musztarda 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
zielony groszek
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
żółty ser starty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane Ditalini Rigati z groszkiem i boczkiem

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Groszek zblanszować.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek pokrojony w kostkę i podsmażać przez 3 minuty. Następnie dodać rozgnieciony czosnek. Po kolejnej minucie dodać śmietanę i musztardę. Cały czas mieszając gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać groszek, posiekaną cebulkę i makaron. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypać tartą bułką wymieszaną z serem.
3. Makaron zapiekać przez około 30 minut aż ser się rozpuści a wierzch stanie się złotobrązowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak