Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki tradycyjne z serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
sól szczypta
cukier 1 łyżeczka
woda gazowana 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
twaróg 30 dekagram
serek waniliowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki tradycyjne z serem

Do jednego naczynia wsypać mąkę, sól, cukier, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Twaróg, serek i cukier mieszamy razem. W zależności od tego jak słodkie lubimy naleśniki można dodać jeszcze trochę cukru.

Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem ( ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Następnie na każdy naleśnik nakładać farsz z sera ( jak kto lubi; ja daję 2 płaskie łyżki) i zawijać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 07.12.2012 12:27
Pyszności!
kasiek 30.10.2012 12:50
pięknie się prezentują
rutynka 13.09.2012 12:49
pyszne, uwielbiam je
Solek 10.09.2012 18:15
Koniecznie muszę zrobić
Justyna87 10.09.2012 18:04
aż mam na nie teraz ochotę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak