Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowa tarta
200 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
125 g masła
Masa :
560 g serka waniliowego ( 4 opakowania po 140 g )
250 g serka mascarpone
1 galaretka cytrynowa
1 szk przegotowanej gorącej wody
Dodatkowo :
2 duże gruszki
4 łyżki czekolady gorzkiej w płatkach
1 łyżka kolorowej posypki do ciast
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania. Za pomocą funkcji puls posiekać składniki aż zbiją się w kulę. Następnie wyjąć ciasto, lekko oprószyć mąką, wyrobić szybko ciasto, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na średnicę większą od formy do tarty ( moja miała 28 cm ). Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na dno formy i wylepić ścianki. Całość nakłuć widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Do miski przełożyć serki i serek mascarpone i zmiksować. Galaretkę rozmieszać w wodzie i schłodzić. Zimną ale prawie płynną galaretkę wlać do serków i połączyć za pomocą miksera. Masę przelać na upieczony spód tarty. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć koliście dookoła tarty na brzegu. Środek posypać czekoladą i posypką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.