Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno warzywny
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 g pieczarek
1 słoik mieszanki ( marchew, kukurydza, groszek - 350 g po odsączeniu )
150 ml koncentratu pomidorowego
500 ml wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
4 łyżki sosu sojowego jasnego
przyprawa ognisty smok do smaku
2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i również pokroić w kostkę lub półplasterki. Mięso opłukać i zmielić maszynką do mięsa na grubym sicie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki. Chwilę smażyć i dodać cebule i czosnek. Następnie dodać zmielone mięso i smażąc mieszać od czasu do czasu. Podlać te składniki wodą, dodać przyprawy oprócz koncentratu. Dusić około 5 minut i dodać mieszankę ze słoika. Po tym czasie włożyć koncentrat i mieszając rozprowadzić go aż się połączy z zawartością patelni. W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać z makaronem.