Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z ciecierzycy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szkl
jajko 1 szt
mąka
sól
pieprz 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 szt
woda 2 szkl
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z ciecierzycy

Kroki postępowania

1
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w wodzie. W dniu szykowania gotujemy ciecierzycę około 30-40minut.
Krok 1 - Placki z ciecierzycy foto
2
Ciecierzycę wrzucamy do robota kuchennego. Dodajemy jajko oraz trochę wody od gotowania tak aby nam się wszystko mogło zmielić. Papkę przelewamy do miski, dodajemy mąkę, pokrojoną cebulę oraz przyprawy. Musimy uzyskać konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Krok 2 - Placki z ciecierzycy foto
3
Na rozgrzanej patelni formujemy mini placuszki i smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy jako dodatek albo jak danie główne z dodatkiem sosów lub sałatki.
Krok 3 - Placki z ciecierzycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak