Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajvar-pasta z pieczonych bakłażanów i papryki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 3 szt
bakłażan 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
sól
cukier
chili 1 szt
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Ajvar-pasta z pieczonych bakłażanów i papryki

Rozgrzać piekarnik do 220C, termoobieg i piec papryki i bakłażana, aż skóra stanie się czarna. Tak upieczne warzywa włożyć dla plastikowej torebki, ostudzić i obrać. Z papryczki chili usunąć pestki. Paprykę, bakłażana, chili rozdrabniamy w blenderze. Na rozgrzanej oliwie podgrzewamy warzywa, dodajemy olej, przyprawy, czosnek, na koniec ocet. Pasta gotowa, idealna do mięs, wędlin i jako dodatek do kanapek. Pastę można pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.09.2012 12:25
zapowiada się pysznie
caralajna 07.09.2012 18:58
jadłam kupny, nie wiedziałam że można samemu zrobić, super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak