Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka zapiekane z kalafiorem i ciecierzycą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 sztuki
pomidorki koktajlowe 0,5 kg
olej 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
ciecierzyca 400 gotowana
cebula czerwona 1 sztuka
kalafior 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka zapiekane z kalafiorem i ciecierzycą

1. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Duże, żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy udka przyprawione solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
2. Kalafiora, po usunięciu grubej łodygi dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a pomidorki na pół. Do podpieczonego kurczaka dodajemy warzywa wraz z ciecierzycą. Potrząsamy naczyniem by wszystko pokryło się sosem wyciekającym z udek. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 - 30 minut, aż udka się dopieką a warzywa apetycznie zezłocą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak