Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki ananasowe z chili

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 3-4 kg
ananas 1 duży
cebula czerwona 1/2 kg
cukier 1 szkl.
ocet 10 % 1 szkl.
sól 3-4 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
papryczka chili do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki ananasowe z chili

Ogórki obrać i pokroić w słupki lub dużą kostkę, posolić.
Cebulę pokroić w piórka i dodać do ogórków - wymieszać i zostawić na godzinę lub dwie.
Ananasa okroić z twardej skórki i oczek, pokroić w ćwiartki i wykroić twardy rdzeń - zachować sok wypływający podczas obróbki ananasa i dolać do ogórków.
Miąższ ananasa pokroić w kostkę lub paseczki - połączyć z ogórkami.
Papryczki chili pokroić w krążki, paseczki lub drobną kostkę - dodać do sałatki.
Zagotować ocet z cukrem i gorczycą - zalać składniki, wymieszać i odstawić na kolejną godzinę.
Sałatką napełnić słoiki, dopełnić powstałą zalewą - pasteryzować 10-15 minut.

Można takie ogórki z ananasem wykorzystać jako składnik surówek, sałatek lub jako dodatek do dań z grilla czy zakąskę.
Fajnie smakują wymieszane z majonezem lub sosem tatarskim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.09.2012 08:55
świetne i inspirujące
Habibi 17.09.2012 07:18
Są aromatyczne, niebanalne i jak dotąd, wszystkim smakowały :)
polly66 16.09.2012 21:33
ło matko! ogórków z ananasem nie jadłam w takiej postaci XD

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak