Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki ananasowe z chili
Cebulę pokroić w piórka i dodać do ogórków - wymieszać i zostawić na godzinę lub dwie.
Ananasa okroić z twardej skórki i oczek, pokroić w ćwiartki i wykroić twardy rdzeń - zachować sok wypływający podczas obróbki ananasa i dolać do ogórków.
Miąższ ananasa pokroić w kostkę lub paseczki - połączyć z ogórkami.
Papryczki chili pokroić w krążki, paseczki lub drobną kostkę - dodać do sałatki.
Zagotować ocet z cukrem i gorczycą - zalać składniki, wymieszać i odstawić na kolejną godzinę.
Sałatką napełnić słoiki, dopełnić powstałą zalewą - pasteryzować 10-15 minut.
Można takie ogórki z ananasem wykorzystać jako składnik surówek, sałatek lub jako dodatek do dań z grilla czy zakąskę.
Fajnie smakują wymieszane z majonezem lub sosem tatarskim.