Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy kurczak z aromatycznym bulgurem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 4 sztuki
sok z dwóch cytryn 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
chilli w płatkach 1 łyżeczka
sos rybny 1 łyżeczka
sos ostrygowy 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
bulgur 200 g
rodzynki 85 g
bulion drobiowy 400 ml
pietruszka naciowa 1 pęczek
ciecierzyca 400 gotowana
oliwki 85 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy kurczak z aromatycznym bulgurem

1. Piersi nacinamy nożem i rozkładamy - powinny przypominać otwartą książkę. Mieszamy sok z cytryny, oliwę, rozgnieciony czosnek, sos rybny, sos ostrygowy i chilli. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
2. Bulgur wsypujemy do rondla z grubym dnem, mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez dwie minuty, zestawiamy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
3. Kawałki kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. W międzyczasie bulgur mieszamy z pokrojonymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki.
4. Bulgur dzielimy na porcję, na każdej porcji układamy po kawałku kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 29.11.2013 15:01
;) Nie mam nic przeciwko takim połączeniom, chociaż odpisując przepis, śmiałam się do Męża, że jakie wielkie szczęście, że na Cyprze kupiłam sobie ten azjatycki sos ostrygowy... Stamtąd go przydźwigałam. Z cieciorką będzie problem. Użyłam oczywiście z puchy, ale brązowej nie widziałam do tej pory.
emeslive 29.11.2013 14:00
Tak mi się jeszcze przypomniało odnośnie ciecierzycy - wprawdzie w przepisie na ten temat nic nie ma, ale polecam ciecierzycę brązową (taką jak na zdjęciu). Zwykła z puszki też jest smaczna, ale brązowa ma taką łupinę, która nadaje jej dość charakterystyczny lekko ziemisty posmak. No i teraz widzę, że takie pomieszanie z poplątaniem się z tego zrobiło - azjatyckie sosy, bliskowschodnia kasza, typowo hinduska brązowa ciecierzyca...
borgia 29.11.2013 10:14
To w takim razie już niedługo wersja wzbogacona - gdy będzie powtórka. Bo pinię mam, o co wcale łatwo u nas nie jest :).
emeslive 29.11.2013 09:39
@borgia Cieszę się bardzo, że Wam smakowało. Ja się tych rodzinek na początku trochę bałem, ale ciekawość była silniejsza. Wyszło na dobre, i potrawie, i mnie ;-). A ostatnio dodałem do tego bulguru kilka podprażonych orzeszków piniowych i... zrobiło się jeszcze trochę lepsze.
borgia 24.11.2013 18:40
Trochę mi zeszło, ale zrobiłam. Niezwykle prosty w wykonaniu bulgur (co mnie cieszy), a efekt fantastyczny. Rodzynki dały mu to, co niezwykle lubię - odrobinę rozkosznej słodyczy. Kurczaka zrobiłam sobie (nam) na patelni grillowej, a jego lekka ostrość jest doskonałym uzupełnieniem całości. Super danie - gorąco je polecam. I bardzo dziękuję :). Niedługo na moim blogu będzie widoczne moje zdjęcie. Ale nie wiem kiedy... Z pozdrowieniami mocno najedzona...
ALAGOR 08.11.2012 11:10
wspaniale wygląda ;)
Motorek 11.10.2012 23:41
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak