Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z tymiankiem i pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 500 g
pieczarki 250 g
pszenna mąka 5 łyżek
oliwa 1 łyżka
masło 3 łyżki
natka pietruszki 0,5 pęczka
białe wino 125 ml
bulion drobiowy 125 ml
pieprz 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
tymianek 2 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z tymiankiem i pieczarkami

1. Piersi tniemy na średniej wielkości kawałki, przyprawiamy solę i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Na patelnię wrzucamy pieczarki pokrojone na ćwiartki, dodajemy tymianek, zmniejszamy ogień i smażymy przez 5 - 6 minut często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez 2 minuty. Następnie dodajemy mięso i pietruszkę. Przykrywamy patelnię i całość dusimy dalsze 3 - 4 minuty od czasu do czasu mieszając.

Podajemy z ryżem lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agus198900 05.08.2013 17:39
bardzo ciekawe i łatwe;) więc idealne dla niezapowiedzianych gości;)
#DELETED#Małgorzata711527256155
#DELETED#Małgorzata711527256155 15.11.2012 23:15
kuszący kurczak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak