Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny kawowe po irlandzku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bardzo mocna kawa 150 ml
ciemna melasa 1 łyżka
kwaśna śmietana 150 ml
irlandzka whiskey 4 łyżki
mąka orkiszowa 200 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny kawowe po irlandzku

1. Piekarnik rozgrzewamy do 205 stopni. Parzymy bardzo mocną kawę, ubijamy jajka.
2. W jednej misce łączmy wszystkie składniki suche - mąkę, sodę i sól; w drugiej misce łączymy składniki mokre - kawę,melasę, jajko, śmietanę i whiskey. Kawa powinna mieć temperaturę pokojową.
3. Gdy piekarnik już będzie rozgrzany, szybko i energiczne łączmy składniki suche z mokrymi, napełniamy ciastem foremki do babeczek.
4. Wstawiamy do piekarnika na 20 - 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 06.12.2012 17:08
świetne
Andysz 12.09.2012 09:41
pychota;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak