Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik laskowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 0,5 kostki
orzechy laskowe 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier drobny 1 szklanka
jajko 3
likier orzechowy 100 ml
czekolada gorzka 2 tabliczki
twaróg 1 (w wiaderku)
ciastka 140 czekoladowe, przekładane

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik laskowy

Połowę masła należy roztopić w garnuszku. Z ciasteczek Oreo usuwamy nadzienie, następnie umieszczamy ciasteczka i połowę porcji orzechów w blenderze lub młynku i rozdrabniamy do konsystencji piasku. Do "piasku" dodać roztopione masło i wymieszać. Dno tortownicy (małej - ok.20cm) wyłożyć papierem i rozprowadzić po dnie uzyskaną masę. Schłodzić. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Ser, jajka, mąkę i cukier zmiksować. Opcjonalnie dodać likier i połączyć.

Wylać masę do tortownicy i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Po upieczeniu całkowicie ostudzić.

W tym czasie przygotować polewę: pozostałe masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Polać sernik łącznie z bokami.

Pozostałe orzechy podpiec na suchej patelni, następnie umieścić garść orzechów w papierowym ręczniku i pocierając dłonie, usunąć z orzechów wysuszone skórki. Orzechy posiekać i ozdobić sernik według uznania.

Całość podawać po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 12.09.2012 16:59
Ciekawe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak