Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek cytrynowy z bezą i sosem truskawkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 220 g
trzcinowy cukier 60 g
masło 8 łyżek
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
sok z trzech cytryn 1 sztuka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
sól 0,5 łyżeczki
białko 3 sztuki
biały cukier 80 g
sok z cytryny 2 łyżeczki
truskawki 100 g
biały cukier 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek cytrynowy z bezą i sosem truskawkowym

1. Herbatniki, cukier i masło miksujemy w blenderze na gładkie ciasto. Jeśli ciasto zgniecione między palcami zlepia się to znaczy, że ma odpowiednią konsystencję.
2. Naczynie do pieczenia wykładamy ciastem, dobrze ubijamy i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Schłodzone ciasto pieczemy przez 11 minut
3. W międzyczasie przygotowujemy cytrynową masę. Za pomocą miksera mieszamy skondensowane mleko, sok z cytryny, żółtka, jajko i odrobinę soli. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Całość pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie zimny przekładamy do lodówki na 4 godziny.
5. Po 4 godzinach ubijamy na sztywną pianę biała z cukrem i sokiem cytrynowym. Wierzch placka pokrywamy pianą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni. Pieczemy do momentu gdy piana stanie się chrupiąca jak beza (zwykle 40 – 60 minut).
6. Na koniec miksujemy truskawki z cukrem na gładki, szklisty sos. Podajemy osobno do polewania placka.
7. Do przygotowania tego placka używam ciasteczek Lu Digestive dostępnych w każdym supermarkecie. Są lekko słone i doskonale nadają się jako spód placka. Placek najlepiej piec w formie metalowej lub silikonowej – szklane naczynie wstawione wprost z zamrażarki do gorącego piekarnika może popękać. Sos truskawkowy nie jest niezbędny ale dzięki niemu placek wygląda bardziej efektownie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

radosna29 15.11.2012 13:18
polecam bo robie podobne cisasto pychotka
Katarzyna47 12.09.2012 16:53
Fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak