Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z kury w koperkowym sosie
2.Sos: W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło. Ciągle mieszając dodajemy cukier i ocet. Gotujemy przez chwilę a następnie dodajemy bulion, mleko i drobno pokruszone kromki tostowego pieczywa bez skórki. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut często mieszając.
Następnie sos przecieramy przez sito by był aksamitnie gładki. Dodajemy śmietankę i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę czały czas mieszając.
3.Kasza: Wypłukaną kaszę wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy łyżkę masła i zalewamy 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Następnie przykryty garnek z kaszą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i zostawiamy na 30 - 40 minut.