Przepis i sposób przygotowania na: Tort pszczoła
Z 6 jajek białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (niepełną szklankę), dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do mąki pszennej dodać jeszcze 2 łyżki tej mąki. Przygotować 3/4 szklanki _ 2 łyżki mąki pszennej i 1/4 szklanki + 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, na bardzo wolnych obrotach miksera.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.
KREM:
Z 3 cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Zagotować jedną szklankę mleka z 1+1/4 szklanki cukru. Drugą szklankę mleka zmiksować z mąkami (4 łyżki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej) i 4 jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń. Ostudzić.
Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń, cały czas miksując.
Gotowe blaty biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i wódką.
Przełożyć masą blaty oraz posmarować nią cały tort na zewnątrz. Schłodzić w lodówce.
Tort ozdobić masą cukrową według upodobania :)