Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche Białe motylki, czyli skrzydełka aniołków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1.5 szklanki
kakao 2 czubate łyżki
proszek do pieczenia ponad pół łyżeczki
cukier puder pół szklanki
cukier waniliowy
kardamon
kefir łyżka
żółtko jajek
margaryna pół kostki
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche Białe motylki, czyli skrzydełka aniołków

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i kakao (użyłam kakao dla dzieci). Dodać cukier (pół szklanki cukru pudru, pół opakowania cukru waniliowego oraz łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Ewentualnie zwykłego waniliowego i łyżeczkę mielonego kardamonu). Wlać łyżkę kefiru, dodać zimną margarynę i żółtko.
Krok 1 - Kruche Białe motylki, czyli skrzydełka aniołków foto
2
Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schować na pół godz. do lodówki.
Krok 2 - Kruche Białe motylki, czyli skrzydełka aniołków foto
3
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.4mm i za pomocą foremki wycinać kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego motylka (jako tułów) kłaść migdał. Zapiec na środkowej półce piekarnika ok.15min w 170stopniach.
Krok 3 - Kruche Białe motylki, czyli skrzydełka aniołków foto
4
Wyjąć i ostudzić. Polewę rozgrzać w gorącej wodzie i za pomocą pędzelka smarować skrzydła. Najlepiej trzymać cały czas w wodzie, by nie zastygła. Posypać płatkami kokosowymi.
Krok 4 - Kruche Białe motylki, czyli skrzydełka aniołków foto
5
Bon Appetit! :)
Krok 5 - Kruche Białe motylki, czyli skrzydełka aniołków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 22.09.2012 14:14
biedne aniołki... ;o)
andrzej10 22.09.2012 07:31
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak