Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa tradycyjna
Można użyć sitka drobnego do łopatki i grubszego do szynki, ale ja używam sitka nr 6 do obu rodzajów mięsa - można zmielić też 2-3 razy.
Rozdrobnione mięso włożyć do dużej miski, dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek i wodę - wyrobić na jednolitą masę.
Jelita wypłukać kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie wycisnąć i naciągnąć na lejek dokręcony do maszynki.
Mięso ponownie włożyć do maszynki i napełnić jelita niezbyt ściśle, aby kiełbasa nie pękała podczas obróbki.
Zakręcać kiełbaski na średniej długości (15-20cm) i zawiązać końcówki.
Tak przygotowaną białą kiełbasę można sparzyć i zamrozić lub mrozić na surowo.
Nadaje się do gotowania, smażenia, wędzenia, pieczenia czy grillowania.