Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwowica rumowo-korzenna

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rum 1/2 Litra
spirytus 1/2 Litra
śliwki 1,5 kg
wanilia 1 laska
Goździki całe Prymat 5-7 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren
cynamon 3 kawałki
imbir średni kawałek
kardamon 5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwowica rumowo-korzenna

Do butelki spirytusu wrzucić goździki, cynamon, przeciętą wzdłuż wanilię, kardamon, ziele angielskie i kawałek imbiru - pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 tygodnie.

Śliwki wybrać bardzo dojrzałe - dobre są takie, które na drzewie dojrzeją aż do stanu lekkiego pomarszczenia.
Przebrane owoce umyć, osączyć i wypestkować.
Połowę śliwek zalać rumem, resztę aromatyzowanym spirytusem - razem z przyprawami.
Śliwki odstawić na 3-4 tygodnie do zmacerowania.
Po tym czasie przecedzić oba maceraty do wspólnego naczynia.
Odstawić na kilka miesięcy, a następnie przecedzić przez bardzo gęstą tkaninę, aby sklarować śliwowicę.
Im dłużej nalewka dojrzewa, tym jest smaczniejsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak