Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jałowcówka cytrusowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jałowiec 15 g
limonka
wódka 1 (mocna)

Przepis i sposób przygotowania na: Jałowcówka cytrusowa

Owoce wyszorować, sparzyć, osuszyć i okroić skórkę bez albedo!
Jałowiec lekko rozgnieść i wrzucić do słoika razem z kawałkami skórek z cytrusów - zalać wódką.
Owoce zamrozić.
Macerat odstawić na 3-4 tygodnie.
Po maceracji dodać sok z limonki, cytryny i pomarańczy oraz cukier.
Mieszać, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Przecedzić przez filtr do kawy i odstawić na 2-3 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.03.2013 10:58
To nowatorska wersja ;) Lubię aromat cytrusów, dlatego kombinowałam, żeby jakoś wzbogacić smak typowego ginu :)
Stenka 23.02.2013 10:28
jałowcówki z owocami jeszcze nie robiłam
Habibi 10.10.2012 21:51
Oczywiście tak się rozpędziłam z produkcją domowego ginu, że zapomniałam rozgnieść owoce jałowca, jednak to w niczym szczególnie nie przeszkadza - wystarczy, że nieco dłużej postoi i będzie OK ;)
Habibi 26.09.2012 09:47
Zauważyłam, że ze składników zniknęły mi trzy pozycje... * 1 pomarańcza, * 1 cytryna, * cukier 2/3-1 szkl.
Pietruszka 23.09.2012 10:35
super
SylwiaMagdaSabin 23.09.2012 09:35
szkoda że nie ma zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak