Przepis i sposób przygotowania na: Domowe napoleonki jak z najlepszej cukierni
Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części(jedną z powrotem wkładamy do lodówki). Rozwałkowujemy ciasto na kształt blaszki o wymiarach 32 na 23 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód kładziemy ciasto. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i w temp.200 stopni pieczemy przez 30 minut, ciasto powinno się zarumienić. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Podczas pieczenia robimy krem. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i podgrzewamy na średnim ogniu. W misce miksujemy jajka, mąkę pszenną z ziemniaczaną, cukier i szklankę mleka, na gładką masę. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy zmiksowaną masę i gotujemy na małym ogniu, często mieszamy aż zgęstnieje.
Gorący krem wykładamy na upieczone ciasto i przykrywamy drugim upieczonym blatem. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy blaty ciasta lekko nasiąkną kremem.