Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1 kg
mała marchew 6 sztuk
pietruszka 2 sztuki
oliwa 5 łyżek
majeranek 4 łyżki
pieprz w ziarnach 10 sztuk
bulion 2 litry
cebula 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
smalec 1/4 kostki
masło 1/2 kostki
mąka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki

Kroki postępowania

1
Szykujac sie na zrobienie flaków- pamietajmy ze robi się je bardzo długo, średnio 3 godizny

Flaki gotujemy do miekkosci w 2 - 3 wodach. ODcedzamy, dodajemy do wywaru.
Krok 1 - Flaki foto
2
Gotujemy wywar na korpusach z drobiu z dodatkiem warzyw. Mieso ugotwane odczepiamy od kości i dodajemy do wywaru.
Krok 2 - Flaki foto
3
Robimy zasmażkę na smalcu(1/4 kostki) i maśle (1/2 kostki) i 4 łyżki mąki. Zasmażką zaciagamy flaki, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Dodajemy majeranek.Warzywa kroimy w drobne cząstki badz scieramy na tarce ( oczywiscie juz ugotowane)
Krok 3 - Flaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 15.06.2013 22:40
Lubię flaki.
dianix 07.04.2013 22:35
uwielbiam jesc, robic nie
TEtalicha 04.10.2012 23:33
Ewelino są pyszne:)
TEtalicha 04.10.2012 23:33
Ewelino są pyszne:)
Ewelina47 04.10.2012 09:22
ojj ja nie przepadam, ale zjem
mic 21.09.2012 21:10
wygladaja apetycznie
Justyna28 19.09.2012 16:20
super, lubię:)
Marta1986 19.09.2012 16:12
pycha
Roksana1 19.09.2012 15:35
mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak