Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z sosem z porów
Płyty grilla posmaruj masłem lub oliwą z oliwek. Na dolnej połóż filet z ryby, stroną bez skóry do dołu. Nie zamykaj jeszcze górnej części grilla. Poczekaj aż dolna część ryby się zetnie (widać zbielenie mięsa na przekroju). Zamknij pokrywę i piecz do momentu aż ryba nie będzie surowa (widać na przekroju).
W czasie pieczenia ryby przygotuj sos:
SOS ŚMIETANOWY Z POREM:
Pora pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło, wyciśnij czosnek i smaż przez krótką chwilę. Dodaj pora i smaż razem, aż zmięknie.
Zalej śmietaną i podgrzewaj do zgęstnienia.
Sosem polewaj upieczoną rybę.
Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. ryżem lub tostami.
Smacznego!