Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane na drożdżach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mleko 3/4 szklanki
jaja 3 sztuki
drożdże 3 dag
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka czerstwa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane na drożdżach

Ziemniaki obrać i zetrzeć, zlać nadmiar soku. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i rozetrzeć , następnie dodać do masy ziemniaczanej. Drożdże rozprowadzić w odrobinie ciepłego mleka, dodać do ziemniaków i odstawić na kilka godzin w cieple miejsce.
Następnie do masy ziemniaczanej z drożdżami wsypać mąkę ,dodać jaja, dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z gęstą śmietaną lub jagodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 18.03.2013 22:15
zdecydowanie przepis do wypróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak