Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa pizza na cienkim cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dkg
drożdże 7,5 g
mleko 50 ml
oliwa 2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
pieczarki 30 dkg
szynka gotowana 10 dkg
ser żółty 20 dkg
pomidor 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat
masło 2 łyżki
salami 10 (plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza na cienkim cieście

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto:
15 dkg mąka pszenna
7,5 g świeżych drożdży
50 ml letnie mleko
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżki oliwy

Składniki na farsz:
30 dkg pieczarek
20 dkg sera żółtego
10 dkg szynki gotowanej
10 dkg salami
2 średnie pomidory
2 łyżki masła

Pieczarki pokroić na małe plasterki i podsmażyć na maśle, z odrobiną soli, aż będą miękkie. Pozostawić do wystudzenia. Ser potrzeć na tarce o grubych oczkach, a szynkę i salami, pokroić na kawałki. Pomidory oparzyć i pozbawić skórki, pokroić na plasterki.

Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, na jednolitą, pulchną masę. Należy tak długo wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą i ciasto będzie dobrze odchodzić od ręki i miski. Jeżeli masa jest zbyt sucha - dodać trochę mleka,jak za wilgotna - trochę maki. Wszystko zależy od wilgotności mąki, którą użyjemy do ciasta. Całość pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, przykryte czystą ściereczką, aby nie wyschło. Po tym czasie, ciasto należy rozwałkować, podsypując blat mąką. Blachę do pizzy o średnicy 32 cm (z dziurkami, jak ktoś nie ma, można użyć zwykłej tortownicy) smaruję, za pomocą pędzelka, oliwą z oliwek. Przekładam rozwałkowane ciasto na blachę.
Krok 1 - Domowa pizza na cienkim cieście foto
2
Wierzch ciasta również smaruję oliwą, a następnie posypuję mieszanką moich przypraw (bazylia, majeranek, oregano) i nakłuwam widelcem po całej powierzchni, aby wprowadzić powietrze. Pozostawić na ok. 15 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Krok 2 - Domowa pizza na cienkim cieście foto
3
Można nakładać składniki farszu, odpowiednio: szynka, salami, pomidory i pieczarki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 - 20 minut, aż spód się delikatnie zarumieni. Wyjmujemy i posypujemy startym żółtym serem i ponownie wkładamy na chwilę do piekarnika, aż ser się stopi. Ja nie posypuje od razu serem na początku pieczenia, gdyż ser się mocno spiecze, a tak tylko ładnie się rozpuści i będzie delikatnie ciągnący.
Krok 3 - Domowa pizza na cienkim cieście foto
4
Po upieczeniu, pizzę pokroić na kawałki i podawać z keczupem. Ciasto pizzy jest cienkie, ale chrupiące. W moim domu pizza robi furorę, a na farsz najczęściej wykorzystuję to, co aktualnie mam w lodówce :)
Polecam.

Smacznego!
Krok 4 - Domowa pizza na cienkim cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 06.02.2013 17:02
mniam!
Adam/ZUB3R 15.11.2012 16:52
lubię pizzę, wygląda bardzo smacznie
RenataZ-et 14.11.2012 16:24
wiadomo-domowa najlepsza! :)
STEFANIA 15.10.2012 18:11
pychotka
IZABELA29 12.10.2012 08:32
u mnie wola na grubym spodzie ale i taka bym zjedli...
gusia1000 29.09.2012 12:20
Fajny przepis.
Betka 27.09.2012 14:08
smakowicie wygląda;)
Sylwia56
Sylwia56 27.09.2012 09:08
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak