Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza na cienkim cieście
Kroki postępowania
15 dkg mąka pszenna
7,5 g świeżych drożdży
50 ml letnie mleko
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
30 dkg pieczarek
20 dkg sera żółtego
10 dkg szynki gotowanej
10 dkg salami
2 średnie pomidory
2 łyżki masła
Pieczarki pokroić na małe plasterki i podsmażyć na maśle, z odrobiną soli, aż będą miękkie. Pozostawić do wystudzenia. Ser potrzeć na tarce o grubych oczkach, a szynkę i salami, pokroić na kawałki. Pomidory oparzyć i pozbawić skórki, pokroić na plasterki.
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, na jednolitą, pulchną masę. Należy tak długo wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą i ciasto będzie dobrze odchodzić od ręki i miski. Jeżeli masa jest zbyt sucha - dodać trochę mleka,jak za wilgotna - trochę maki. Wszystko zależy od wilgotności mąki, którą użyjemy do ciasta. Całość pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, przykryte czystą ściereczką, aby nie wyschło. Po tym czasie, ciasto należy rozwałkować, podsypując blat mąką. Blachę do pizzy o średnicy 32 cm (z dziurkami, jak ktoś nie ma, można użyć zwykłej tortownicy) smaruję, za pomocą pędzelka, oliwą z oliwek. Przekładam rozwałkowane ciasto na blachę.
Polecam.
Smacznego!