Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 2 kilogramy
bakłażan 35 dag
czosnek 4 ząbki
cebula biała 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
keczup 4 łyżki
sok z cytryny z 1/2 sztuki
olej do smażenia
oliwa 50 mililitrów
papryczka chili 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa

Kroki postępowania

1
Najpierw z bakłażana pozbywamy się goryczki. W tym celu odcinamy końcówki. Przekrajamy go po połowie. Obficie solimy.
Krok 1 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
2
Po kilku, kilkunastu minutach zeskrobujemy nożem warstwę soli i soków z bakłażana.
Krok 2 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
3
Papryki przekrajamy i oczyszczamy z nasion i białych błon. Cebule obieramy i przekrajamy również po połowie.
Krok 3 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
4
Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy kilkanaście minut do momentu przypalania się i marszczenia skórek papryki.
Krok 4 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
5
Podpieczone warzywa studzimy.
Krok 5 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
6
Z papryki i bakłażana obieramy skórkę.
Krok 6 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
7
Następnie warzywa drobno siekamy (ale nie na krem).
Krok 7 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
8

Ząbki czosnku bardzo drobno kroimy. 

Krok 8 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
9

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojony czosnek. Smażymy parę minut, aż czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat.

Krok 9 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
10

Wtedy dodajemy wcześniej posiekane pieczone warzywa. Wyciskamy sok z połówki cytryny.

Krok 10 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
11

Dodajemy również keczup jak najbardziej pomidorowy (100g keczupu zrobione z 200g pomidorów). Jeśli mamy dodać jakiś keczup z sztucznymi dodatkami proponuję zamiast takiego keczupu dodać parę łyżeczek koncentratu.

Krok 11 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
12

Papryczki chili pozbawiamy ekstremalnie pikantnych ziarenek. Resztę kruszymy w palcach. Dodajemy również do masy. Całość mieszamy.

Krok 12 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
13

Wlewamy jeszcze około 50 ml oliwy extra vergin. Mieszamy ponownie.

Krok 13 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
14

Taką pastę dusimy około 2 godziny. Pierwszą godzinę dusząc pod przykryciem, potem odparowując wodę. Dla posiadaczy szybkowaru najpierw pastę gotujemy przez 8 minut, a potem również odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie odparowywania możemy ewentualnie posolić lub pocukrzyć do smaku. Akurat miałem dojrzałą paprykę, która oddała naturalną słodycz także tylko dosalałem do smaku.

Krok 14 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
15
Tak przygotowaną gorącą pastę przekładamy do słoiczków. Z podanej ilości składników wyszło około 1,3 litra pasty paprykowej.
Krok 15 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto
16
Idealna jako dip, dodatek do kanapek lub zamiennik keczupu. Smacznego.
Krok 16 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 17.05.2013 21:17
Och! Ach! ;). Na tym mogłabym skończyć, no ale... jednak należę do grona, które mówi w czym rzecz. Nawet jeśli wszystko jeszcze przede mną. Oczywiście ajwar znany mi nie od dziś. Oczywiście smakuje mi wybornie i solo do wędlin, i jako dodatek do zup i sosów. Pyszny również dodany do sosu do pizzy. Też do tej pory stosowałam gładkie wersje, więc może czas aby to zmienić? Tak. Już czas :). Zrobię w sezonie.
czekoladka_m 08.10.2012 17:32
chętnie wypróbuję:)
Jolanta_P-S 08.10.2012 16:23
Papryke juz kupiłam, jeszcze musze dokupić bakłażan.
ewelinapac 01.10.2012 21:35
pyszności
ewelinapac 01.10.2012 21:35
pyszności
Katarzyna/kate1980 28.09.2012 23:57
wspaniałe
Betka 28.09.2012 17:02
pychota;)
olkaaa 28.09.2012 15:27
bardzo fajne
andrzej10 28.09.2012 15:26
ciekawe
Rafał10 28.09.2012 10:29
nigdy nie jadłam takiego cudeńka, nawet nie słyszałam takiej nazwy :) na pewno zrobię :)
Izabela/bella81 28.09.2012 10:02
zapowiada się smacznie
Habibi 28.09.2012 00:12
Robię ajwar, ale nieco bardziej gładki - zazwyczaj miksuję całość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak