Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą śmietanowo-malinową

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
brązowy cukier 12 gram
mąka pszenna 7 gram
mąka ziemniaczana 5 gram
jaja 4 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat łyżeczka
masa
śmietany kremówki 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
konfitura malinowa 5 łyżeczek
woda 5 łyżek
nasączenie ciasta
cukier łyżeczka
sok z cytryny łyżka
woda 100 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą śmietanowo-malinową

Brązowy cukier mielimy na cukier puder. Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ciągle ubijamy.Im dłużej będziemy ubijać tym ciasto będzie bardziej puszyste. Gdy już masa z białek stanie się lśniąca, wówczas wlewamy dokładnie roztrzepane żółtka i lekko mieszamy(ja robię to dużą łyżką) .Teraz przesiewamy do masy jajecznej połączone i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Delikatnie mieszamy.

Przekładamy ciasto do formy, w której wysmarowany jest sam spód. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.W temp.180 stopni pieczemy aż wierzch ładnie, lekko zbrązowieje, około 25 minut. Upieczony biszkopt, studzimy w otwartym piekarniku.

Biszkopt przekrajamy od góry wzdłuż na pół, aby powstały dwa równe półksiężyce. Z każdego kawałka(obok miejsca przekrojenia) odkrajamy po około 1 cm pasku ciasta(przyda się nam na kruszonkę). Dwie połówki ciasta przekrajamy w poprzek aby utworzyć dwa placki. Tak powstałe 4 kawałki biszkoptu nasączamy wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.

Masa.Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy spęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dokładanie rozcieramy. Śmietanę ubijamy i pod koniec powoli, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Ciągle miksując dodajemy powidła.

Placki z biszkoptu przekładamy masą. Ustawiamy pionowo. Zostawiamy trochę masy na pokrycie wierzchu. Kawałki ciasta który odkroiliśmy rozdrabniamy palcami i mieszamy w miseczce z różnego rodzaju posypkami. Posypujemy nimi wierzch lekko dociskając. Przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 24.09.2012 10:42
to prawda
Magula 23.09.2012 18:43
wygląda obłędnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak