Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ziemniaczano-pieczarkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1/2 kg
ziemniaki 1 kg
ser żółty 150 g
masło klarowane
cebula 2 duże
sól
pieprz mielony
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ziemniaczano-pieczarkowe

Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, odparować i na gorąco przecisnąć przez praskę.
Ser utrzeć na drobne wiórki.
Pieczarki oczyścić i utrzeć na grubej tarce - udusić na małej ilości masła, odparować i doprawić.
Posiekać cebulę i usmażyć ma klarowanym maśle.
Składniki farszu połączyć, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Rozwałkować ciasto, wyciąć szklanką lub pierogownicą krążki, nadziać farszem, dokładnie zlepić brzegi.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Podawać ze stopionym masłem klarowanym lub na nim odsmażyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 15.11.2013 21:03
Nowy przepis na farsz do pierogów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak