Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z serem i szczypiorkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron rurki 250 g
serek topiony 2 kostki
posiekany szczypior 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z serem i szczypiorkiem

Kroki postępowania

1
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie w osobnym garnuszku zaczynam robić sos. Wrzucam dwa serki topione i zaczynam podgrzewać. Dolewam mleko i mieszam. Gotuję tak długo aż serki zupełnie się rozpuszczą i połączą się z mlekiem w jedną gładką masę. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy mleka - musi nam się potem ładnie połączyć z makaronem. Nie martwicie się że sos jest za rzadki - potem i tak stężeje.
Krok 1 - Makaron z serem i szczypiorkiem foto
2
Szczypiorek myje i siekam. Gdy makaron jest już miękki odcedzam z wody i wrzucam z powrotem do tego samego garnka tyle że już bez wody. Gdy sos jest już gotowy wrzucam posiekany szczypiorek i mieszam.
Krok 2 - Makaron z serem i szczypiorkiem foto
3
Całość wlewam dość szybko do makaronu intensywnie mieszając i makaron jest gotowy do podania. Smacznego
Krok 3 - Makaron z serem i szczypiorkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 04.10.2012 10:05
Pyszności :) makaron uwielbiam pod każdą postacią :)
Monika-twin 04.10.2012 07:25
fajny szybki sos
gosia561 03.10.2012 23:55
świetny sos
caffee_tea 03.10.2012 22:38
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak