Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy 1 szt.
czekolada gorzka 230 g
kakao 2 łyż.
kawa rozpuszczalna 1 łyżecz.
woda 5 łyż.
rum 1 łyż.
jajko 2 szt.
cukier 1 łyż.
sól 1 szczypta
śmietana 30% 1 szkl.
dżem wiśniowy 1 słoik
posypka cukrowa 2 łyż.
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 3 łyż.
śmietan fix 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym

Kroki postępowania

1
Biszkopt czekoladowy smaruję dżemem wiśniowym.
Krok 1 - Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym foto
2
W garnuszku mieszam połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum i rozpuszczam wszystko w kąpieli wodnej.
Krok 2 - Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym foto
3
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka miksuję z połową cukru do białości. Powoli wlewam roztopioną czekoladę i miksuję tylko do połączenia się składników. W drugim naczyniu ubijam białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodaję stopniowo do masy czekoladowej. Kremówkę ubijam na sztywno. Dodaję do niej masę czekoladową, delikatnie mieszam. Następnie na dżem wykładam krem czekoladowy. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładam krem na czekoladową masę i oprószam posypką cukrową. Wstawiam ciasto do lodówki.
Krok 3 - Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 04.10.2012 21:37
super
Wiesława1 04.10.2012 11:53
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak