Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane ogórki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 250 g
ryż 100 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
ogórki gruntowe 6 szt.
ser żółty 100 g
olej 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane ogórki

Kroki postępowania

1
Czosnek i cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju na patelni. Gdy cebula i czosnek lekko się zrumienią dodaję wtedy mięso mielone, smażę kilka minut często mieszając. Dodaję sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, mieszam. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiam do ostudzenia. Ogórki myję, przekrawam wzdłuż na pół i wydrążam łyżeczką.
Krok 1 - Faszerowane ogórki foto
2
Mięsną masę mieszam z ostudzonym ryżem. W powstałe łódeczki nakładam farsz mięsno-ryżowy. Na wierzch ścieram ser żółty na dużych oczkach tarki. Ogórki z farszem układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Krok 2 - Faszerowane ogórki foto
3
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180*C i piekę ok. 30 minut.
Krok 3 - Faszerowane ogórki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak