Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i malinami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier drobny 100 g
mąka pszenna 100 g
proszek do pieczenia 3/4 łyżecz.
kakao 2 łyż.
czekolada gorzka 50 g
cukier waniliowy 16 g
śmietana 30% 250 g
serek waniliowy 100 g
cukier puder 1 łyż.
cukier waniliowy 1 łyż.
sok z cytryny 1 łyżecz.
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżecz.
polewa czekoladowa 1/2 szkl.
maliny świeże 2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i malinami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.
Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC (nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania). Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!
Krok 1 - Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i malinami foto
2
Krem: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do masy serek waniliowy, sok z cytryny, wymieszać na konie wlać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, wymieszać.
Krok 2 - Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i malinami foto
3
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować kremem, ułożyć połowę maliny i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Posmarować roladę polewą czekoladową i udekorować malinami i listkami. Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Czekoladowa rolada z bitą śmietaną i malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kecaj0075 20.04.2013 17:58
co za cudowne ciasteczko:) uwielbiam czekoladę z truskawkami ale z malinami z pewnością "niebo w gębie:)"
zielonamorelka 18.04.2013 16:22
nie przepadam za biszkopem ale taką roladę chętnie zjem
Katarzyna40 01.10.2012 08:56
wygląda cudnie :) aż szkoda zjeść :)
polly66 30.09.2012 19:53
bajeczna!!!
cris04 30.09.2012 19:05
Bardzo ładna roladka!
as28 30.09.2012 14:41
pychota
as28 30.09.2012 14:41
pychota
Poison1988 30.09.2012 14:30
na sam widok ślinka cieknie :) Super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak