Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z truskawkami i bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 3 szkl
cukier 1 szkl
jajko 5 szt
margaryna 1 kostka
budyń waniliowy 1 op
gęsta śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
truskawki 70 dag
cukier 3/4 szkl
płatki migdałowe 10 dag
beza 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami i bezą

Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Następnie wbijamy po jednym jajku, dodajemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy kilkanaście minut, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Pod koniec ucierania dodajemy śmietanę. Następnie gotowe ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki, a następnie osączamy na sicie. Osączone truskawki układamy na cieście w blaszce. Przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej chwilę miksujemy. Gotową bezę wykładamy na truskawki, posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak