Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka na kruchym cieście
w międzyczasie szybko zagnieść ciasto z:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
3 żółtek
i trochę proszku do pieczenia
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwa kawałki i pierwszy rozwałkować i położyć na spód blaszki. Kawałek ten po-nakłuwałam widelcem i podpiekłam 10 min w piekarniku.
Wyciągnęłam , posypałam podpieczony spód jabłkami a na wierzchu położyłam drugą połowę ciasta, którą również rozwałkowałam (no starałam się to w miarę elegancko rozwałkować i ułożyć ale perfekcyjnie to mi to nie wyszło ). Po przebojach z układaniem górnej warstwy blaszka ponownie wylądowała w piekarniku na ok 40 minut :)
A w kuchni unosił się zapach jabłek i cynamonu.....