Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka na kruchym cieście

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło 20 dag
cukier drobny 10 dag
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka na kruchym cieście

Jabłka obrać, zetrzeć na mniej i bardziej drobne kawałki i zostawić je na chwile w misce posypane cynamonem i cukrem

w międzyczasie szybko zagnieść ciasto z:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
3 żółtek
i trochę proszku do pieczenia

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwa kawałki i pierwszy rozwałkować i położyć na spód blaszki. Kawałek ten po-nakłuwałam widelcem i podpiekłam 10 min w piekarniku.
Wyciągnęłam , posypałam podpieczony spód jabłkami a na wierzchu położyłam drugą połowę ciasta, którą również rozwałkowałam (no starałam się to w miarę elegancko rozwałkować i ułożyć ale perfekcyjnie to mi to nie wyszło ). Po przebojach z układaniem górnej warstwy blaszka ponownie wylądowała w piekarniku na ok 40 minut :)
A w kuchni unosił się zapach jabłek i cynamonu.....

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 18.10.2012 12:12
smacznie wygląda, taka domowa :)
Beatris 13.10.2012 18:53
Jedno z moich ulubionych ciast.
SylwiaMagdaSabin 01.10.2012 19:40
pychotka, na ciepło z lodami pycha
V_kuchareczka 01.10.2012 15:30
Rewelacja
Betka 01.10.2012 14:51
mmm super;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak