Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki z maślanką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kilogram
olej 3 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 opakowanie
kefir 1 litr
ser gouda 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z maślanką

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ósemki lub drobniej, jesli są duże. Do garnka rzymskiego lub naczynia żaroodpornego z pokrywką wlej odrobinę oleju i nasmaruj ścianki. Wrzuć pokrojone ziemniaki, posyp przyprawą i polej resztą oleju. Przykryj pokrywką i solidnie potrząśnij, aby oprószył się każdy kawałek.
Piecz przez 45 minut pod przykryciem, po czym przez 10 minut bez pokrywki, żeby ziemniaczki nabrały chrupiącej skórki. Podawaj z kefirem lub maślanką jako samodzielne danie, albo jako dodatek do mięs czy jajka sadzonego. Można posypać po wyjęciu z piekarnika tartym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 03.01.2013 22:26
proste w wykonaniu, a takie pyszne
ajres 05.12.2012 22:22
swietne
Bernadeta1 21.10.2012 13:28
pyszny i szybki obiad
eliza135 11.10.2012 09:39
zjadło by się
ziutula
ziutula 09.10.2012 22:58
moje jedzonko..
Cukiereczek13 09.10.2012 19:25
wspaniałe ;)
Papryczka 09.10.2012 18:04
uwielbiam
malaczarna23 09.10.2012 16:38
PYSZNE ZIEMNIACZKI
Joannasz3190 09.10.2012 16:37
Szybkie i proste danie, a wygląda na bardzo smaczne. Z chęcią takie zrobię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak