Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne ciasto marchewkowe - przepis

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 250 gram
jajko 2 sztuka
cukier drobny 150 gram
olej słonecznikowy 140 ml
rodzynki 20 gram
mąka 175 gram
cynamon 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
cukier puder 250 gram
serek śmietankowy 200 gram
masło 50 gram
orzechy włoskie 75 posiekane
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne ciasto marchewkowe - przepis

Jaja, cukier drobny i olej miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach, orzechy, rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Mąkę z przyprawami mieszamy w osobnej misce. Dodajemy całość do masy i mieszamy również ręcznie do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do keksówki o długości ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 150°C przez godzinę do godziny 15 minut ( u mnie piekło się dokładnie 1.15 ) sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Cukier, serek oraz masło miksujemy do uzyskania gładniej masy i nakładamy na ciasto.
Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 08.10.2012 12:34
super przepis! Uwielbiam te ciacho!
miroslawa 07.10.2012 06:56
fantastyczne
-Natka- 06.10.2012 20:57
ale wypasione ciacho! :)
Cukiereczek13 06.10.2012 18:40
wspaniale się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak