Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkami na ciemnym spodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka 2 szklanki
margaryna 25 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cynamon
jabłka 4SZT

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkami na ciemnym spodzie

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki
Krok 1 - Placek z jabłkami na ciemnym spodzie foto
2
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Margarynę topimy i zostawiamy by przestygła
Krok 2 - Placek z jabłkami na ciemnym spodzie foto
3
Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa podwoi swoją objętość. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy na przemian mąkę i margarynę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao.
Krok 3 - Placek z jabłkami na ciemnym spodzie foto
4
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto. Posypujemy odrobiną cynamonu. Układamy cząstki jabłek i zalewamy jasnym ciastem
Krok 4 - Placek z jabłkami na ciemnym spodzie foto
5
Pieczemy 40 minut w temp. 180 C. Wierzch ciasta powinien dobrze się zarumienić. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 5 - Placek z jabłkami na ciemnym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 08.10.2012 08:28
pysznie wygląda
Konczi 07.10.2012 17:23
musiał być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak