Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki w miodowej marynacie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki drobne
woda 5 szkl.
miód sztuczny 200 ml
sól 1,5-2 łyżki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Goździki całe Prymat
ocet 10 % 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki w miodowej marynacie

Najlepsze do tej marynaty są jak najdrobniejsze buraczki.
Trzeba je umyć, zalać wodą i ugotować w skórkach - następnie odcedzić, pozostawić do ostygnięcia i obrać.
Buraczki włożyć do słoików, do każdego dodać przyprawy i zalać gorącą marynatą.
Zapasteryzować 20-30 minut.

Użycie w tej marynacie miodu sztucznego jest celowe!
Nie chodzi wyłącznie o nadanie słodyczy zalewie octowej, ale o ten charakterystyczny posmak miodowy, który w miodzie naturalnym jest bardzo subtelny i zanika w trakcie marynowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak