Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 1 opakowanie
kurki 30 dekagram
smietana 18% 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej
sól
pieprz
boczek 10 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z boczkiem i kurkami w sosie śmietanowym

Makaron gotujemy aldente zgodnie z czasem na opakowaniu. Na patelnię dajemy pokrojony w kostkę boczek i lekko go podsmażamy (bez oleju). Odkładamy go do miseczki. Na tej samej patelni (z resztką tłuszczu po boczku) podsmażamy na oleju kurki i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy razem ok. 10min. Następnie dodajemy wcześniej podsmażony boczek i wyciśnięty czosnek i dusimy jeszcze ok 2min. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem z boczku i kurek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak