Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
sól
Farsz:
opieńki 0,5 kg
kasza gryczana 200 g
cebula biała 1
olej
Pieprz czarny mielony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
woda ok.1 (ciepła)
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem

Kroki postępowania

1
Kasze gotujemy w woreczkach wg przepisu na opakowaniu 15 minut w gotujacej się wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
2
Oczyszczone opieńki ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebule kroimy w kosteczke .W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju,przesmażamy cebule. Dodajemy starte grzyby i smażymy około 15 minut. Doprawiamy pieprzem i kucharkiem do smaku.
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
3
Łączymy grzyby z kaszą .
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
4
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
5
Następnie dosypujemy bułkę tartą.
Mieszamy.
Krok 5 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
6
Z mąki i wody zarabiamy ciasto. Doprawiamy je solą i dodajemy kurkumy dla uzyskania żółtawego koloru.
Krok 6 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
7
Elastyczne ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. wykrawamy szklanką kółka.
Krok 7 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
8
Kółka podsypane mąką łączymy w pary.
Krok 8 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
9
Lekko rozciagamy palcami.
Krok 9 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
10
Na kązde nakładamy po porcji farszu .
Krok 10 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
11
Sklejamy tworząć " łódeczki'. Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia na powierzchnie około 3 minut.
Krok 11 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto
12
Barszcz tu w wersji instant przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pierogi podajemy zalane barszczem.
Krok 12 - Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana00 01.03.2014 12:58
Lubię kaszę gryczaną i opieńki, to na pewno takie pierozki by mi smakowały :)
Grażyna13 25.01.2014 11:37
Wspaniały farsz :)
alaaa 14.12.2012 22:01
aż zgłodniałam,wygląda to smacznie
romanrafal
romanrafal 11.12.2012 16:31
rewelacja,świetne,cudeńko
Bernadeta 26.11.2012 08:12
smaczne na wigilie
edyta44 14.10.2012 19:07
fajne
caralajna 14.10.2012 01:02
to dla mnie nowość :)
Niunia1 13.10.2012 17:59
wyglądają przepysznie!!!!!!
olkaaa 13.10.2012 17:26
muszę koniecznie spróbować
adelajda 13.10.2012 16:36
Takich jeszcze nie jadłam ! Ale wyglądają super !
Dorota59 13.10.2012 16:29
świetne
GOSIA18 13.10.2012 16:28
ciekawy przepis
ilka_86 13.10.2012 16:16
wyglądają znakomicie
Ewa104 13.10.2012 16:10
Podoba mi się Twój pomysł.
Marta1986 13.10.2012 16:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak