Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bananowo-kokosowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rum 4 łyżki
mąka 2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
masło 75 gram
cukier brązowy 2/3 szklanki
jajko 2 sztuki
mleko kokosowe 1/2 szklanki
esencja waniliowa 1 łyżeczka
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowo-kokosowy

(przepis z bloga mmintafood)

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Obierz banany, ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika. Wyjmij po 15 minutach, ostudź i rozgnieć widelcem.

Foremkę do keksa wysmaruj masłem (lub margaryną) i oprósz bułką tartą. Zalej rodzynki rumem i wrzątkiem (by pokryć rodzynki) i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Odcedź na sitku zachowując rum.

W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dorzuć wiórki kokosowe i wymieszaj.

W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj drugie jajko i znów ucieraj. Wlej esencję waniliową i wymieszaj.

Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem kokosowym (lub maślanką). Dodaj połowę porcji bananów z mlekiem do masła i ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj pozostałą porcje bananów i wymieszaj.

Dodaj suche składniki, porcjami, cały czas mieszając. Na końcu dodaj rodzynki i wymieszaj z ciastem.

Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 1 godzinę i 15 minut. Ciasto jest upieczone, jeśli wykałaczka którą wbijesz do ciasta będzie sucha. Ostudź.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 30.01.2014 19:15
na pewno pyszny
Krzysiek3 23.01.2013 12:06
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak