Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec w pełnej krasie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier puder 1 szklanka
orzechy włoskie 200 g
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 8
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
mleko 2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
margaryna 400 g
orzechy włoskie 200 g
polewa czekoladowa
śmietana 2 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
kakao 2 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec w pełnej krasie

Kroki postępowania

1
Orzechy włoskie u mnie były prosto z drzewa. Obieramy z łupiny, zalewamy wrzacą wodą a po 30 minutach ściagamy skórkę.
Następnie odmierzany 2 razy po 200 g i osobno rozdrabniamy za pomocą blendera z nożem.
Krok 1 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
2
Ciasto;
Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 2 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
3
Ubijamy białka na sztywną pianę .
Krok 3 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
4
Dosypujemy cukier puder pod koniec ubijania.
Miksujemy.
Krok 4 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
5
I kolejno dodajemy po jednym żółtku zmniejszając obroty robota.
Krok 5 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
6
Orzechy 200 g mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Krok 6 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
7
Dosypujemy do ubitych białek i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Krok 7 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
8
Przelewamy gotowe ciasto do blaszki 40 x 25 cm.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.
Krok 8 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
9
Po upieczeniu wyciągamy z formy.
Krok 9 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
10
Przekrawamy na pół długim nożem.
Krok 10 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
11
MASA ORZECHOWA;

Orzechy (drugie 200 g) zalewamy mlekiem i gotujemy razem od zawrzenia mleka około 5 minut.
Studzimy.
Krok 11 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
12
Margarynę z masłem miksujemy z cukrem pudrem.
Jesli nie mamy masła możemy użyć tylko dobrej jakości margaryny.
Krok 12 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
13
Dodajemy po mału orzechy z mlekiem. Mieszamy długo nie ucierając.
Krok 13 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
14
Jeden blat ciasta wkładamy zpowrotem do blaszki wyłożonej czystą folią aluminiową .
Krok 14 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
15
Wykładamy całą masę orzechową.
Równo smarujemy po całej powierzchni ciasta.
Krok 15 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
16
Przykrywamy drugim blatem, lekko przyciskając.
Krok 16 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
17
Z kakao, śmietany i cukru rozpuszczając i mieszając na małym ogniu robimy polewę .
Krok 17 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
18
Polewamy po cieście polewą i dekorujemy np. zmielonymi orzechami lub inaczej wg swojego uznania.
Krok 18 - Orzechowiec w pełnej krasie foto
19
Pysznie orzechowe ciasto na wszelkie okazje.
Krok 19 - Orzechowiec w pełnej krasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.06.2014 10:57
wysmienite ciacho,palce lizać !
Ada-Gaba 05.05.2014 21:52
przepadam za takim
Wojt@s
Wojt@s 22.09.2013 18:04
muszę sam spróbować
agnieszka214 15.06.2013 20:23
luebi caista do kawki
artur7 18.04.2013 17:52
super ciacho mniam
Laila2786 06.04.2013 14:55
super ciacho
MAR3STA 09.03.2013 12:13
pyszne ciasto
caralajna 21.10.2012 00:13
ale musi smakować takie ciasto mmmm
IZABELA29 16.10.2012 10:15
dziekuję ,staram się :)
Wacław 16.10.2012 09:54
jak zwykle ,bardzo apetyczne są Twoje ciasta :)
alaaa 13.10.2012 06:55
ja też lubię orzechowe,tylko dobrze mówisz najgorzej z tym łupaniem
edyta44 12.10.2012 23:31
apetyczne
olkaaa 12.10.2012 10:30
bardzo lubię
IZABELA29 12.10.2012 09:14
a ciacho rozpływa się w ustach...
IZABELA29 12.10.2012 09:13
Iziona jedna motywacja satysfakcja z tego, że rodzince posmakuje. U mnie uwielbiaja orzechowe ciasta i tak raz czy dwa razy do roku im zrobię tylko ze wzgledu na to ,że te orzechy trzeba tak łupać i meczyć się nad nimi. Teraz tata mi nadawał tyle orzechów , że patrzec mi się na nie niechce jak pomyślę ile muszę nad nimi siedzieć . Kupić nie kupię gotowych, bo za drogie są i tyle.
misia53 11.10.2012 19:32
Iza , należy ci się "smaczne" do potęgi(n)-tej.... i za ciasto i za opis.
iziona 11.10.2012 14:07
Cudne ciasto, mam pełno orzechów tylko brak zapału do ich łupania choć takie ciacho bym zjadła :)
Kulinarna Ja 11.10.2012 12:53
Pycha
Poison1988 11.10.2012 11:01
Ale kusząco :) Super, uwielbiam takie smaczki :)
Habibi 11.10.2012 10:29
Wspaniałe ciacho :)
Ola1984 11.10.2012 10:14
Zapowiada się pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak