Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą brzoskwiniową, mleczną polewą i orzechami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 8 łyżek
jajko 7
cukier drobny 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka brzoskwiniowa 2
śmietana 200 ml
czekolada mleczna 150 g
woda 2 (gotowana)
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą brzoskwiniową, mleczną polewą i orzechami.

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy o żółtek. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem, wyścielamy pergaminem i wlewamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 180stopni przez pół godziny. Sprawdzamy wykałaczką.
Krok 1 - Biszkopt z masą brzoskwiniową, mleczną polewą i orzechami. foto
2
Upieczony biszkopt przekrawamy na pół i wierzchnią warstwę tą cienką zdejmujemy (ale nie musimy). Galaretki rozrabiamy z wodą według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka będzie tężała miksujemy ją ze śmietaną. Smarujemy jeden place a drugim przykrywamy. Wstawiamy na 15minut do lodówki.
Krok 2 - Biszkopt z masą brzoskwiniową, mleczną polewą i orzechami. foto
3
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Rozkruszamy orzechy (można również dodać rodzynki lub bakalie). Czekoladą smarujemy wierzch ciastka i posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Krok 3 - Biszkopt z masą brzoskwiniową, mleczną polewą i orzechami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 20.10.2012 11:50
proste, a jakie pyszne :)
Agnieszka91 13.10.2012 13:20
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak