Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z grzybami na bogato

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
wino białe wytrawne 1 szklanka
cebula biała 2 szt
wywar warzywny 250 ml
masło osełkowe 1/2 opakowania
parmezan starty 3 łyżki
pieprz
przyprawa do potraw Kucharek
natka pietruszki
borowiki 35 dag
podgrzybki suszone ok.15 szt
podgrzybki 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z grzybami na bogato

Kroki postępowania

1
Ogonki grzybów oczyszczamy i sprawdzamy czy nie są robaczywe.
Krok 1 - Risotto z grzybami na bogato foto
2
Grzyby dokładnie myjemy, mniejsze pozostawiamy w całości, większe kroimy no pół lub ćwiartki.
Krok 2 - Risotto z grzybami na bogato foto
3
Przesmażamy na połowie masła aż staną się miękkie i na razie je odstawiamy.
Krok 3 - Risotto z grzybami na bogato foto
4
Suszone grzyby namaczamy gorącej wodzie aż staną się miękkie i oddadzą wodzie swój smak tworząc aromatyczny wywar. Najlepiej jest namoczyć grzyby dzień wcześniej na wieczór.
Krok 4 - Risotto z grzybami na bogato foto
5
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle na szklisto z dodatkiem przyprawy do dań kucharek. Namoczone suszone grzyby kroimy w kostkę lub paski i przesmażamy razem z cebulką.
Krok 5 - Risotto z grzybami na bogato foto
6
Do cebulki i grzybów dodajemy ryż Arborido risotto, chwilę przesmażamy cały czas mieszając aż ziarna zrobią się na wpół przezroczyste. W żadnym razie nie mogą się zrumienić! Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn.
Krok 6 - Risotto z grzybami na bogato foto
7
W dalszej kolejności ryż będziemy podlewać po chochelce wywarem z suszonych grzybów, oraz wywarem z warzyw. Gdzie dajemy dwie porcje wywaru z grzybów po sobie, a trzecią z warzyw i tak dalej.
Zawsze dodajemy po jednej porcji płynu, cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn.
Krok 7 - Risotto z grzybami na bogato foto
8
Czynność powtarzamy aż ryż stanie się miękki i nabierze lekko klejącej konsystencji jak na załączonym zdjęciu.
Na koniec ryż doprawiamy pieprzem i dodajemy starty parmezan.
Krok 8 - Risotto z grzybami na bogato foto
9
Dodajemy na początku przesmażone na maśle grzyby i podajemy dekorując natką pietruszki :)

Zapewniam, że to danie zachwyci wszystkich amatorów grzybów.

SMACZNEGO!!!
Krok 9 - Risotto z grzybami na bogato foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 09.04.2013 14:24
Zapowiada się wyśmienicie. Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.
dorotka0000025 06.01.2013 17:11
fajny przepis
caralajna 06.12.2012 08:34
wspaniały przepis
sylwia / sytofala 21.10.2012 21:13
oj smak jesieni
pierniczkowo 19.10.2012 12:30
danie prezentuje się wspaniale i pewnie równie dobrze smakuje:)
magduś83 18.10.2012 23:52
to musi być rewelacyjne :)
-Natka- 18.10.2012 20:14
super przepis! pięknie podane grzybki!
Cukiereczek13 18.10.2012 19:40
wspaniałe risotto ;) godne wypróbowania :)
emeslive 18.10.2012 18:29
Wspaniale się prezentuje! Przepis godny polecenia!
czekoladka_m 18.10.2012 18:05
Wygląda pięknie;) I z pewnością tak też smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak