Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślaczkowe zawijaski

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
drożdże 50 g
olej 1/3 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżka
Farsz:
maślanki 200 g
cebula 1 sztuka
sól
pieprz
olej
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Maślaczkowe zawijaski

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem i odstawiamy na kwadrans, po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto, na koniec dolewamy olej, mieszamy i jak ciasto jest gładkie i jednolite, to formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Maślaczkowe zawijaski foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli dorzucamy umyte, wyczyszczone, osuszone i pokrojone w kostkę grzyby. Całość smażymy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2 - Maślaczkowe zawijaski foto
3
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy ostudzonym, grzybowym farszem i zawijamy.
Krok 3 - Maślaczkowe zawijaski foto
4
Rulon kroimy na plastry grubości 2-3 cm
Krok 4 - Maślaczkowe zawijaski foto
5
i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Maślaczkowe zawijaski foto
6
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 25 minut.
Krok 6 - Maślaczkowe zawijaski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.05.2013 11:23
takie wypieki mogłabym robić codziennie.
malaczarna23 21.10.2012 17:52
pyszne te zawijaski
Joannasz3190 21.10.2012 10:59
Smakowicie wyglądają :)
Jastinka 20.10.2012 22:55
ciekawe
Magula 19.10.2012 21:23
pyszne
pacpaw 19.10.2012 19:54
trochę trzeba się było chyba naobierać :o) W maślakach nie lubię jednego - obierania kapeluszy.
mufinka79 19.10.2012 19:02
Pysznie wyglądają :)
Mati13 19.10.2012 18:03
apetycznie wyglądają
Amellia 19.10.2012 17:19
pycha
Ola1984 19.10.2012 15:04
Lubię takie drożdżowe bułeczki :)
Simeo 19.10.2012 15:01
(po obiedzie na który była tylko zupka :)
Simeo 19.10.2012 15:00
idealne na podwieczorek
Poison1988 19.10.2012 14:17
Świetne te zawijaski :) Super wykorzystanie grzybków :)
Agnieszka_B 19.10.2012 14:14
Zapowiadają się bardzo smacznie :)
Lemon 19.10.2012 14:10
pyszne
Andysz 19.10.2012 13:12
pychotka;]
Dorota59 19.10.2012 08:27
świetny pomysł
jasiek 18.10.2012 23:42
fajne
zolzica 18.10.2012 23:19
fajne :) i czerwony barszczyk do tego!
usmiech 18.10.2012 22:54
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak