Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta pepperoni z pikantnym sosem
Drożdże rozetrzeć z cukrem w małym naczyniu, gdy się rozpuszczą dodać do miski.
Kilka świeżych liści bazylii i oregano drobno posiekać i wrzucić do miski (w przypadku suszonych ziół: sypać po dwie szczypty).
Dodać soli, wszystko wymieszać i stopniowo dodawać mąkę.
Ciasto ugniatać ok. 15-20 min., a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 minut.
Farsz: W międzyczasie cebulę do farszu pokroić w talarki i podsmażyć na łyżce oleju. Odstawić. Pokroić strąki pepperoni w poprzek na drobne kawałki. Pokroić czerwona paprykę w kosteczkę.
Sos: Do dużej miski wrzucić pokrojone drobno warzywa i pomidory z puszki. Wszystko dokładnie zmiksować. Następnie przyprawić sosem tabasco, solą i ziołami do smaku.
Ciasto wyciągnąć z miski i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Dokładnie je “uklepujemy” aby jego grubość była mniej więcej jednakowa w każdym miejscu blachy. Smarujemy ciasto cienką warstwą sosu. Na pizzy układamy: paprykę, paprykę pepperoni, posypujemy warstwą sera, cebulę, kukurydzę i kolejna warstwa sera i na wierzch salami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 – 25 minut.
Smacznego! Karla