Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z opieńkami i rukolą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 200 gram
masło 2 łyżki
czosnek 1 duży ząbek
słodki wetmut 1/4 szklanki
opieńki 200 gram
rukola 1 garść
parmezan starty 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz czarny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z opieńkami i rukolą

(zainspirowana przepisem z Mario Batali’s Molte Italian)

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Na maśle podsmażaj przez 30 sekund drobno posiekany czosnek. Dolej wermut, wrzuć opieńki, lekko je posól i popieprz i duś całość przez 2 minuty od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.

Odcedzony makaron wymieszaj z sosem grzybowym, rukolą i startym parmezanem. Podawaj natychmiast.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwka 12.12.2012 22:08
a propos łączenia grzybów z alkoholem. Ten alkohol przecież wyparuje w parę chwil. A dla ostrożniejszych polecałabym opcję odparowania alkoholu na dużym ogniu przez 30 sekund, a następnie wrzucenie grzybów. Wtedy będzie bezpiecznie
Niunia1 21.10.2012 12:52
pycha!
Krakowianka 20.10.2012 22:09
to musi być pyszne!!!
emeslive 20.10.2012 22:01
Rewelacyjne danie, przepis godny polecenia!
V_kuchareczka 20.10.2012 21:12
ciekawy pomysł
zolzica 20.10.2012 21:11
wygląda smacznie, ale nie ryzykowałabym - grzybów podobno nie należy łączyć z alkoholem...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak