Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z leśnych grzybów

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapelusze z opieniek 1 kg.
marchew 1 szt.
cebula 2,5 szt.
natka piertuszki posiekana 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
jajko 3 szt.
masło 250 gram
Bulion grzybowy 2 kostki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z leśnych grzybów

Kroki postępowania

1
W słoneczną pogodę ,wybrać się do lasu na spacer, a przy okazji nazbierać grzybów ,które wyjątkowo obrodziły w tym roku.
Krok 1 - Pasztet z  leśnych grzybów foto
2
Kapelusze opieniek,oczyścić i obgotować co najmniej 5 minut,odcedzić.Marchew ,cebule i czosnek obrać.
Krok 2 - Pasztet z  leśnych grzybów foto
3
Odcedzone grzyby zmiksować, razem z poszatkowaną marchewką,posiekaną cebulą i czosnkiem.Powstałą masę wysmażyć na maśle, przez 15 minut,dosyć często mieszając.Podczas smażenia dodać rozdrobnione kostki grzybowe,bułkę tartą,przyprawić pieprzem.Wystudzić masę a następnie dodać 3 żółtka,ubitą pianę z białek oraz posiekaną natkę pietruszki.Wymieszać.
Nałożyć do wysmarowanego masłem i posypaną bułką ,naczynia żaroodpornego.
Piec w temp.160 C przez 60 minut.
Krok 3 - Pasztet z  leśnych grzybów foto
4
Po wystudzeniu,pociąć pasztet na plastry.Podawać z pieczywem.Smacznego !
Krok 4 - Pasztet z  leśnych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 06.02.2016 21:16
Pyszny pasztet
IZABELA29 24.07.2014 15:36
warto się pokusić na niego
ONY_za_kare 18.12.2013 10:58
wspaniały pasztet!
mariel78 09.12.2013 13:46
rewelacja...
adelajda 05.09.2013 10:44
super pasztet !!!!!
Ania67 01.07.2013 09:35
rewelacja- uwielbiam takie potrawy
Łukasz15 24.12.2012 11:58
Rewelacyjny
mirosława4 10.12.2012 16:57
bardzo apetyczny ten pasztecik
Grażyna13 04.12.2012 18:25
Pycha :)
romanrafal
romanrafal 04.12.2012 16:14
bardzo ciekawy przepis
smakoszek 26.11.2012 19:32
pysznie się zapowiada
Dorota59 09.11.2012 13:42
świetna propozycja
Grazyna0211 09.11.2012 12:17
bardzo apetyczny ten pasztet i śliczna dekoracja a szczególnie im się podobają te muchomorki
Sroczka 05.11.2012 22:12
Wygląda bardzo smakowicie.
Motorek 01.11.2012 12:11
pycha
Wafelek2601 31.10.2012 12:08
Pyszny musi być ten pasztet
MAR3STA 30.10.2012 18:05
śliczne opieńki i jeszcze ładniejszy pasztecik. Jestem pod wrażeniem;)
reniatka 26.10.2012 11:15
rewelacyjny ten pasztecik
Seba 25.10.2012 10:08
bardzo smaczny taki pasztecik
pacpaw 23.10.2012 21:18
kiedyś obawiałem się, że sam pasztet z grzybów będzie zbyt suchy jak widać niesłusznie. Na pewno go zrobię!
ben-ka 23.10.2012 09:11
Z samych grzybów pasztetu nie robiłam,muszę koniecznie to nadrobić:)
Ada-Gaba 23.10.2012 07:37
z pewnością pyszny pasztet; przepis ciekawie przedstawiony
magdziorka6 22.10.2012 17:29
hmmm,bardzo iekaw,warto spróbować
Habibi 22.10.2012 17:02
U nas opieńki zbierane są od zawsze :) To pierwsze blaszkowe grzybki, jakie zaczęłam zbierać jako nastolatka. Uwielbiam je :P
czarnyaniol1990 22.10.2012 17:00
ja tez w ty roku po raz pierwszy odważyłam sie zbierac opienki wiec wyprubóje ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak