Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musztardowy hamburger z grilowanym boczkiem, kiszonym ogórkiem i karmelizowaną w miodzie cebulą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 g~ram
cebula 2 sztuka
boczek wędzony 4 plaster
ogórek kiszony 1 sztuka
miód 3 łyżka
bułka 4 sztuka
oliwa 1 łyżka
ocet balsamiczny 2 łyżka
sałata lodowa 4 liść
sól 0,5 łyżka
pieprz 0,5 łyżeczka
musztarda 4 łyżka
keczup pikantny 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Musztardowy hamburger z grilowanym boczkiem, kiszonym ogórkiem i karmelizowaną w miodzie cebulą

Zaczynamy od przygotowania karmelizowanej cebuli. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w krążki. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szczyptę soli i dusimy kilka minut co chwilę mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodajemy ocet balsamiczny i dusimy, aż płyn odparuje. Wtedy wlewamy miód i całość smażymy około 2 minut. Przygotowujemy mięso. W misce mieszamy mięso z musztardą (ja dodaję musztardę bawarską, ale można dodać inną według uznania), solą i pieprzem. Formujemy kotlety i grillujemy około 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej. W międzyczasie przekrawamy bułki na pół i kroimy w plastry ogórka. Gdy mięso jest gotowe na patelni grillujemy bułki i plastry boczku po kilka sekund z każdej strony. Następnie "składamy" hamburgera. Bułki smarujemy ketchupem, na spód kładziemy po liściu sałaty, mięso, boczek, ogórek, karmelizowaną cebulę i przykrywamy bułką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak